vineri, 5 octombrie 2007

Sighisoara

Săptămîna trecută, locuitorii singurei cetăţi locuite din Europa nu păreau a fi prea pătrunşi de ineditul şi unicitatea acestui fapt şi se livrau în masă privitului la televizor. Mergînd în prime time, în pas uşor, pe uliţele cetăţii, am putut observa majoritatea ferestrelor colorîndu-se pîlpîitor în nuanţe albăstrui. Nu mai e cum era pe vremea festivalurilor (de băut) în stil medieval. Dintr-o casă cu vedere la Piaţa Răţuştelor, răsuna la volum mare o manea contemporană. Ca să semene a Lipscani, mai lipseau puradeii şi nu spărgea nimeni floare. Blugi nu erau. Iluminatul public era, în schimb, pe sponci, iar cel al clădirilor (odinioară feeric) lipsea. Aproape toate străzile erau desfundate de lucrări faraonice de restaurare. Pe zidul porţii principale, deasupra arcadei, trona o reclamă luminoasă a clubului The Office, amicul nostru, simpaticul Pepe Berciu rînjind istoriei. Vis a vis de clubul de fiţe, în gangul care duhneşte a pişat, se poate vizita o cameră de tortură medievală în schimbul a 3 ron. Restaurantele din cetate închid toate pe la 22. Orice insistenţă după ora 21:30 e sortită eşecului.
Altminteri, Sighişoara e, cred, în top 3 cele mai charmante locuri din Romania...

2 comentarii:

Someone spunea...

Sighisoara da, un aer aparte... Pacat de `edili`.

cronicaru' spunea...

Ma auzi cum aplaud? Brava!!!
De un singur lucru imi pare rau in povestea astea, ca nu toti cei care imi ridica in slavi Sighisoara, asa cum probabil o faceai si tu inainte de a o vizita nu se suie in tren sa dea o rait ape acolo.
Lasa ca s-au scos sighisorenii ca nu s-a mai facut dracula land sau park pe acolo ca le distrugea unicitatea locurilor seculare. Apropo, un subiect de presa care nu va fi cu siguranta dezbatut - societatea civila prin cateva fundatii de se bateau cu pumnul in piept cand se punea problema vampiroiului care urma sa suga si sa omoare spiritul Sighisoarei a primit o carca de banet pentru revigirarea cetatii. Si din cate observ eu, nu facura nimic, ca-l cred pe cuvant pe Catalin. Fundatiile or fi avut sediul prin carciumile amintite de playboist.
Eu am vazut Sighisoara acum vreo 5-6 ani si la plecare, in afara Cetatii, am ramas cu impresia ca am vizitat Giurgiu sau Slobozia.
@someone - uite ca nu numai "edilii" poarta vina.