vineri, 13 noiembrie 2009

Shake it, baby!

Ca să dau cu tăiere karmei personale care m-a împins totdeauna să evoluez printre femei (Facultatea de Litere, PLAYBOY), aseară am fost la un curs de barmani la Exquisite Bar Solutions. Karma a dat şi ea cu tăiere, în faţa barului fiind 6 (şase) tipe. Eram singurul băiat cursant. Erau aşa: Pyuric, Andressa, Sana Nicolau, Andreea Pietricel, Sorina Topceanu şi o colegă a ei de la Millenium. Un curs de bartending pentru bloggeri. Zoso nu era, Cabral ioc. Barem aveam cu cine bea...




Maestrul de ceremonii era Marius Gogoaşă, un tip cu vaste cunoştinţe în domeniu, cu carismă şi multe diplome pe pereţi. Nu ştiu ce i-au făcut fetele pînă să vin eu, dar cînd am ajuns, avea şliţul desfăcut. A stat cu el aşa pînă la sfîrşitul cursului (3 ore). :)

Cursul a fost excelent, ca un cocktail vodka tonic făcut cum trebuie (din care am şi băut vreo două). Am învăţat multe hinturi utile din care reproduc vreo cîteva mai jos:
  • Cea mai folosită bază alcoolică pentru cocktailuri e romul. Îi suflă în ceafă vodca.

  • Un long drink se prepară cu 1/2 alcool şi 1/2 alte chestii. Punct. Barmanii care vă pun în pahar 50-100 de alcool şi îl umplu cu suc pînă sus vă vînd apă de ploaie.

  • Paharul se umple cu gheaţă pentru a răci băutura şi nu a o dilua (lucru care se întîmplă mai mereu şi e cu atît mai grav cu cît în majoritatea barurilor gheaţa e din apă de la ghivetă). Pentru cocktailuri, se recomandă "gheaţa rece", la vreo -20 de grade.

  • O băutură alcoolică "zbătută" în shaker cu gheaţă e mai băubilă pentru că se "aerează", adică de se amestecă cu fine bule de aer care îl fac fresh. În fapt, ăsta e şpilul shakingului.

  • De aceea, un cocktail făcut la shaker are un termen de garanţie efemer: vreo 30 de secunde, vreme în care toate bulele de aer părăsesc lichidul care redevine amorf.

  • De aceea, un shaked cocktail e mai bine să fie băut la bar şi nu comandat la masă. Se răsuflă.

  • Un cocktail nu se bea cu paiul. Plasticul schimbă gustul. Sticla e sfîntă.

  • SKYY vodka e cea mai pură vodcă din lume. Apa folosită e purificată prin osmoză inversă, ceea ce face ca rezultatul să fie aproape 100% pur.

  • Gheaţa Evian e pentru cunoscători. Există.

Şi multe altele, cel puţin la fel de interesante.


La sfîrşit, băieţii de la Exquisite Bar Solutions şi-au arătat muşchii într-un spectacol de flair. Foarte bun campionul naţional, Vali Luca. Omul evolua entuziasmant, chiar dacă era neîncălzit.






Felicitări Millenium Communications (Sorina, you rule!), mulţumiri Cristalex (care mi-a dat un shaker foarte mişto!) şi bravo Exquisite Bar Solutions care sînt băieţi profy şi merită respect. Trebuie să mai vorbesc cu ei.

8 comentarii:

Unknown spunea...

Zoso nu era in Bucuresti, din pacate. Dar, daca vreti, mergem sa bem cu alta ocazie. :)

By the way, Catalin, you rock :)

marius spunea...

ha, ha, ha :) ...cu slitul nu stiu ce s-a intamplat ...bine ca am atras atentia intr-un fel ...nuuu, fetele au fost cuminti si ...atente; bravo Catalin, ai sintetizat bine ...ramane sa vorbim de Martinez. Thanx

Catalin Mihaila spunea...

@Sorina, eu n-as avea nimic impotriva, dar el, zoso, ma indoiesc ca ar bea cu mine. Merci pt apreciere. You kick ass!
@Marius, asa facem! Respect!

Anonim spunea...

"apă de la ghivetă"... ghivetă măi?! Poate chiuvetă!

Catalin Mihaila spunea...

@anonim, e vina mea, trebuia sa pun ghilimele. Era o ironie, am folosit intentionat varianta schioapa. :)
Ce ti-e si cu avintul normativ al romanilor...

marul spunea...

oamenii au mult timp liber ... de baut ! :))

maki kukunes spunea...

am si eu cateva intrebari:
-cine foloseste... nu, nu, .. cine are "gheata rece" in bar la minus 20 de grade? sa nu exageram....
-termen de garantie 30 de secunde la un cocktail in shaker? cine bea un long drink in 30 de secunde, facut dupa "standardele" de mai sus (1/2 alcool si 1/2 "alte chestii")?
-paiul schimba gustul???? tare asta
-apa tratata, 100% pura??? cum vine asta nu inteleg...
-gheata evian pt cunoscatorii? asta da marketing...
oricum, felicitari baieti, continuati cu munca buna. daca ar fi mai multi ca voi, am bea cu toti ceva decent in orice bar!!!

Catalin Mihaila spunea...

@maki kukunes:
- Gheata rece ar trebui in mod normal sa existe in orice bar mai ok.
- Nu e nevoie sa bei repede, dar trebuie sa stii ca peste secundele alea, cocktailul o sa aiba alt gust.
- Paiul schimba gustul. E tare, asa am zis si eu.
- Apa 100% pura e o apa din care au fost extrase toate sarurile minerale care modifica gustul.
- Gheata Evian e o fitza, dar pentru cunoscatori e un mod de a te asigura ca nu ai gusturi straine in pahar. Eu nu sint cunoscator, beau si cu gheata de la chiuveta. :)
- Multumesc si eu pentru comment