Maestrul de ceremonii era Marius Gogoaşă, un tip cu vaste cunoştinţe în domeniu, cu carismă şi multe diplome pe pereţi. Nu ştiu ce i-au făcut fetele pînă să vin eu, dar cînd am ajuns, avea şliţul desfăcut. A stat cu el aşa pînă la sfîrşitul cursului (3 ore). :)
Cursul a fost excelent, ca un cocktail vodka tonic făcut cum trebuie (din care am şi băut vreo două). Am învăţat multe hinturi utile din care reproduc vreo cîteva mai jos:
- Cea mai folosită bază alcoolică pentru cocktailuri e romul. Îi suflă în ceafă vodca.
- Un long drink se prepară cu 1/2 alcool şi 1/2 alte chestii. Punct. Barmanii care vă pun în pahar 50-100 de alcool şi îl umplu cu suc pînă sus vă vînd apă de ploaie.
- Paharul se umple cu gheaţă pentru a răci băutura şi nu a o dilua (lucru care se întîmplă mai mereu şi e cu atît mai grav cu cît în majoritatea barurilor gheaţa e din apă de la ghivetă). Pentru cocktailuri, se recomandă "gheaţa rece", la vreo -20 de grade.
- O băutură alcoolică "zbătută" în shaker cu gheaţă e mai băubilă pentru că se "aerează", adică de se amestecă cu fine bule de aer care îl fac fresh. În fapt, ăsta e şpilul shakingului.
- De aceea, un cocktail făcut la shaker are un termen de garanţie efemer: vreo 30 de secunde, vreme în care toate bulele de aer părăsesc lichidul care redevine amorf.
- De aceea, un shaked cocktail e mai bine să fie băut la bar şi nu comandat la masă. Se răsuflă.
- Un cocktail nu se bea cu paiul. Plasticul schimbă gustul. Sticla e sfîntă.
- SKYY vodka e cea mai pură vodcă din lume. Apa folosită e purificată prin osmoză inversă, ceea ce face ca rezultatul să fie aproape 100% pur.
- Gheaţa Evian e pentru cunoscători. Există.
Şi multe altele, cel puţin la fel de interesante.
La sfîrşit, băieţii de la Exquisite Bar Solutions şi-au arătat muşchii într-un spectacol de flair. Foarte bun campionul naţional, Vali Luca. Omul evolua entuziasmant, chiar dacă era neîncălzit.
Felicitări Millenium Communications (Sorina, you rule!), mulţumiri Cristalex (care mi-a dat un shaker foarte mişto!) şi bravo Exquisite Bar Solutions care sînt băieţi profy şi merită respect. Trebuie să mai vorbesc cu ei.
8 comentarii:
Zoso nu era in Bucuresti, din pacate. Dar, daca vreti, mergem sa bem cu alta ocazie. :)
By the way, Catalin, you rock :)
ha, ha, ha :) ...cu slitul nu stiu ce s-a intamplat ...bine ca am atras atentia intr-un fel ...nuuu, fetele au fost cuminti si ...atente; bravo Catalin, ai sintetizat bine ...ramane sa vorbim de Martinez. Thanx
@Sorina, eu n-as avea nimic impotriva, dar el, zoso, ma indoiesc ca ar bea cu mine. Merci pt apreciere. You kick ass!
@Marius, asa facem! Respect!
"apă de la ghivetă"... ghivetă măi?! Poate chiuvetă!
@anonim, e vina mea, trebuia sa pun ghilimele. Era o ironie, am folosit intentionat varianta schioapa. :)
Ce ti-e si cu avintul normativ al romanilor...
oamenii au mult timp liber ... de baut ! :))
am si eu cateva intrebari:
-cine foloseste... nu, nu, .. cine are "gheata rece" in bar la minus 20 de grade? sa nu exageram....
-termen de garantie 30 de secunde la un cocktail in shaker? cine bea un long drink in 30 de secunde, facut dupa "standardele" de mai sus (1/2 alcool si 1/2 "alte chestii")?
-paiul schimba gustul???? tare asta
-apa tratata, 100% pura??? cum vine asta nu inteleg...
-gheata evian pt cunoscatorii? asta da marketing...
oricum, felicitari baieti, continuati cu munca buna. daca ar fi mai multi ca voi, am bea cu toti ceva decent in orice bar!!!
@maki kukunes:
- Gheata rece ar trebui in mod normal sa existe in orice bar mai ok.
- Nu e nevoie sa bei repede, dar trebuie sa stii ca peste secundele alea, cocktailul o sa aiba alt gust.
- Paiul schimba gustul. E tare, asa am zis si eu.
- Apa 100% pura e o apa din care au fost extrase toate sarurile minerale care modifica gustul.
- Gheata Evian e o fitza, dar pentru cunoscatori e un mod de a te asigura ca nu ai gusturi straine in pahar. Eu nu sint cunoscator, beau si cu gheata de la chiuveta. :)
- Multumesc si eu pentru comment
Trimiteți un comentariu